Met de inzet van sportsponsoring kunnen bedrijven hun merkbekendheid vergroten en hun doelgroep weten te bereiken. Hoewel sportsponsoring voordelen kan bieden voor bedrijven, is het een investering die niet licht moet worden opgevat. In deze blog bespreken we de kosten van sportsponsoring en hoe bedrijven ROI (Return on Investment) meten om te bepalen of de investering de moeite waard is.

De kosten van sportsponsoring

De kosten van sportsponsoring variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de populariteit van de sport, de populariteit van de vereniging of de atleet en de duur van het contract. Grote sportevenementen zoals de Olympische Spelen of het WK voetbal kunnen zeer prijzig zijn, terwijl sponsoring van een lokale sportclub veel betaalbaarder kan zijn.

Naast de kosten voor het sponsoren van het sportevenement of team, zijn er ook andere kosten verbonden aan sportsponsoring. Bedrijven moeten vaak kosten maken voor het creëren van reclame-uitingen en promotiemateriaal, zoals banners, t-shirts, en andere merchandise. Daarnaast zijn er ook kosten voor het hosten van evenementen of het organiseren van meet-and-greets met atleten of teams.

ROI meten

Om te bepalen of de investering in sportsponsoring de moeite waard is, moeten bedrijven de ROI meten.  Op basis van de vooraf opgestelde doelstellingen kan je de impact van de sponsoring meten. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door de impact van de sponsoring op de verkoop en de naamsbekendheid van het merk te meten.

Een manier om de impact op de verkoop te meten, is door de omzet van het bedrijf voor en na de sponsoring te vergelijken. Als de omzet na de sponsoring is gestegen, kan dit een indicatie zijn dat de sponsoring heeft bijgedragen aan de groei van het bedrijf. Gedurende de sponsorperiode kan je ook activaties bedenken waarin je de omzetgroei direct kan meten. Bedrijven kunnen ook enquêtes houden onder klanten om te bepalen of ze bekend zijn met de sponsoring en of dit heeft bijgedragen aan hun koopgedrag.

Naast de impact op de verkoop, kunnen bedrijven ook de impact op de naamsbekendheid van het merk meten. Dit kan worden gedaan door de bekendheid van het merk te meten voor en na de sponsoring, bijvoorbeeld door enquêtes uit te voeren onder consumenten. Bedrijven kunnen ook de media-aandacht meten die de sponsoring heeft gegenereerd, zoals het aantal vermeldingen in de pers of op sociale media.

Conclusie

Sportsponsoring kan een effectieve marketingstrategie zijn om de naamsbekendheid van een merk te vergroten en de verkoop te stimuleren. Het is echter belangrijk om de kosten van sportsponsoring zorgvuldig te overwegen en te meten of de investering de moeite waard is. Door de ROI te meten, kunnen bedrijven bepalen of de sponsoring heeft bijgedragen aan de groei van het bedrijf en de impact van de sponsoring in de toekomst optimaliseren.

+31 6 43558828
info@matchenfit.nl
Sint Annastraat 198C
Unit 11B
6525 GX Nijmegen
KVK: 72075465
BTW-id: NL002312209B87
Algemene voorwaardenPrivacyverklaring
matchenfit.nl © 2021