De sponsorwereld bestaat uit verschillende sponsormodellen. Het wielermodel uit de hoek van fietssponsoring is er één van. Wat houdt dit wielermodel in? Waarom is het zo populair in de wielrenwereld? En wat zijn de voor- en nadelen? We leggen het je graag uit.

Als je als sportclub sponsors zoekt, dan maak je de sponsorship concreet en overzichtelijk door een bedrijf verschillende pakketten aan te bieden. Veel sportclubs en -verenigingen gebruiken hiervoor het piramidemodel, waarbij ze pakketten als brons, zilver en goud aanbieden aan sponsors. Aan de hand van die pakketten maakt een sponsor dan een keuze in welke mate hij wil sponsoren. Dit is voor jou als sportclub én voor de sponsor een duidelijke en overzichtelijke manier van samenwerken.

Naast het piramidemodel, bestaan er ook andere sponsormodellen. In de wielersport is dat heel toepasselijk het wielermodel. Het wielermodel is een onderdeel van fietssponsoring en houdt in dat er één of twee grote sponsors zijn van een wielerploeg, met daaronder nog een aantal kleinere sponsors.

Wat houdt het wielermodel in?

Hoe werkt het wielermodel precies? In het wielermodel heeft een grote sponsor meer te zeggen. Je investeert namelijk meer geld en krijgt daardoor de meeste exclusiviteit. Want de exposure en merkassociatie die je uit zo’n sponsoring haalt, is erg waardevol. Neem bijvoorbeeld Jumbo-Visma: de titelsponsor van een van de Nederlandse wielerploegen. Hun sponsorship omvat veel: zo sluiten de kleuren van de wielrenshirts exact aan op hun huisstijlkleuren en staat hun merknaam er groot op afgebeeld.

Op het shirt zelf zijn ook kleinere sponsoren te zien, die naast elkaar staan in gelijkwaardig formaat. Bijvoorbeeld Shimano, een fietsonderdelenleverancier: zij krijgen ze een kleinere plek op het shirt. Met een klein plekje op het pak heb je niet de meeste exposure, want je staat letterlijk in een rij met anderen. Maar dat betekent niet dat kleine sponsors voor spek en bonen meedoen: je creëert namelijk alsnog een associatie tussen je merk en de wielrensport.

Daarnaast mag je als kleine sponsor naar sponsorbijeenkomsten om te netwerken. Op die bijeenkomsten komen alle sponsors samen, wat fijn is voor het opbouwen van zakelijke contacten. Je komt een stuk makkelijker met zakenpartners in contact als je een gemeenschappelijk doel hebt. In dit geval: een bepaalde wielerploeg sponsoren en zorgen dat dat werkt. En wie weet wat daar verder nog uitrolt! Fietssponsoring is een sympathieke manier om zaken te doen en in contact te komen met anderen. Ook voor de kleinere sponsors dus.

Waarom het wielermodel zo populair is in de wielersport

Wat maakt het wielermodel zo geschikt voor de wielersport? En waarom zie je dit model minder terug bij andere sporten? Bij fietssponsoring is het, in tegenstelling tot bijvoorbeeld badminton, gebruikelijk dat het shirt van de sporter helemaal bedekt wordt met sponsoren. Een badmintonspeler heeft minder ruimte op z’n shirt, waardoor onderscheid tussen grote hoofdsponsors en kleinere sponsors minder goed kan worden gemaakt.

Daarnaast werkt het wielermodel fijn, omdat je je op één of twee centrale partijen richt. De samenwerking wordt daardoor een stuk hechter. Dit grote voordeel van het wielermodel is ook gelijk een groot nadeel: want als je grootste geldschieter wegvalt, ontstaat er ook gelijk een groot gat. En die is niet zo snel en makkelijk op te vullen als al die kleine sponsors. Dus is het bij het wielermodel belangrijk dat je genoeg kleinere sponsors hebt die het gat van een grote sponsor kunnen opvangen als dat nodig is.

Maar of je nou een kleine of grote sponsor bent: bij fietssponsoring krijg je gegarandeerd een plek op het wielrenshirt. Je associeert je merk met een sportief team en geeft je bedrijf meer exposure. En daarmee onderscheid je je van je concurrenten. Kortom: fietssponsoring verhoogt niet alleen je imago, het draagt ook nog eens bij aan een hoge maatschappelijke betrokkenheid. Zeker de moeite waard, als je het ons vraagt!

+31 6 43558828
info@matchenfit.nl
Sint Annastraat 198C
Unit 11B
6525 GX Nijmegen
KVK: 72075465
BTW-id: NL002312209B87
Algemene voorwaardenPrivacyverklaring
matchenfit.nl © 2021